Kaikki tuleva teksti, kuvat yms. on suojattu tekijänoikeuksin ja niiden osittainenkin luvaton levittäminen, sivuston linkittäminen ja kaikenlainen käyttö on kielletty, ellei asiasta erikseen sovita. Teksti voi sisältää mustaa huumoria ja varmasti joku pahoittaa mielensä. Varmuudella se sisältää ainakin kirjoitus- ja kielioppivirheitä. Teksti ja linkit voivat aiheuttaa pelkotiloja ja ärtymystä, mutta niiden tarkoitus on panna miettimään asioita maalaisjärellä.

© 19.6.2020

Kävijämääristä ja uteluista päätellen alla kerrottu tarina kiinnostaa. Jatkoa seuraa, mutta siitä myöhemmin. En anna aiheesta haastatteluja ja uteluihin en vastaa. Aioin itse kylläkin haastatella muutamia tahoja juttuun liittyen ja tuloksista riippuen katsotaan, miten homma etenee.

PS. Tietyillä tahoilla tulee olemaan mahdollisuus päästä tietyin edellytyksin käsiksi alla olevassa tositarinassa esitettyihin sensuroimattomiin ja muuhunkin asiaan liittyvään materiaaliin. Näitä tahoja ovat mm. sijoittamansa rahat menettäneet yksitishenkilöt ja yritykset.

© 11.4.2020

Maskikohun innoittamana aion kertoa erään asiakkaan tarinan eräästä pitkäaikaisesta projektista, jossa kävi kuten maskien tilaamisessa. Syntyi hieman väärinkäsityksiä mitä on sovittu tehtäväksi.

Konsultti vai "konsultti"  

On olemassa konsultteja ja "konsultteja".  Konsultti on asiantuntija, joka hoitaa esim. firman puolesta hänelle annettuja toimeksiantoja. Konsultin tarjoama palvelu voi olla esim. neuvontaa, hakemusten lähettämistä, kiireaikoina asioiden vieminen eteenpäin, tarjouspyyntöjä, sopimusten laadintaa yms. Tällöin yrittäjä saa keskittyä siihen olennaiseen tekemiseen, josta se raha yritykseen tulee. Itselläni on käyttämieni asioiden hoitamiseen vakkarikonsultti, joka on hoitanut yritykseni asioita erittäin hyvin. Luottamus syntyy hyvin ja selkeästi vuosien varrella hoidettujen toimeksiantojen ansiosta.

"konsultti"  

Asiakkaan opettavainen tarina alkaa 12.9.2013 ”konsultin” lähettämällä sähköpostilla, jossa kerrotaan kuinka sovittua asiaa ollaan viemässä eteenpäin keksintösäätiön tuoteväylään. Mitä asiaa ja kuka oli ”konsultin” ominaisuudessa viemässä asiakkaan puolesta eteenpäin? Menikö tämä hakemus koskaan edes perille? Tämä onkin mielenkiintoinen tarina, joka on ikävä kyllä totta.

 

© 12.4.2020

Tuoteväylähakemus

No eipä se hakemus tainnut sitten perille mennä. Asiaa kysyttiin perustellusti dokumentteihin vedoten suoraan keksintösäätiöltä, koska ”konsultti” ei lopulta enää vaivautunut edes vastaamaan tähän hakemuksen edistymiseen mitään.  Syy vastaamattomuuteen taitaa selvitä klikkaamalla tätä linkkiä.

© 13.4.2020

Proton tekijä

”Konsultin” tehtävänä oli myös etsiä asiakkaalle prototyypin tekijä. Asiakas oli jo aiemmin tehnyt prototyypin, jossa oli toimiva kytkentä. ”Konsultti” lähettääkin sähköpostia, että prototyypin tekijä on löytynyt. Nyt siis jäämme odottamaan keksintösäätiön vastausta, mitä tuoteväylässä on saatu selville. Sen jälkeen voikin miettiä paremman prototyypin valmistamista joko keksintösäätiön myöntämällä rahoituksella tai omalla kustannuksella.

Tällä välin onkin hyvää aikaa pikamallintaa tarvittavat osat. ”Konsultti” sopiikin pikamallinnukseen ajan ja aiemmin mallintamani osat saadaan työn alle.

Nyt siis jäätiin odottamaan keksintösäätiön vastausta, mitä uutuustutkimuksessa on löytynyt.

No kuten yllä olevassa tekstissä 12.4.2020 kerrotaan, keksintösäätiöstä ei lopulta löytynyt koko hakemusta. Aika kummallista. Miten keksintösäätiö on voinut hukata hakemuksen? ”Konsultilta" tulleen sähköpostin mukaan minulle piti tulla seuraavalla viikolla soittamalla tai sähköpostilla tarjouskysely osien mallintamisesta. On tietenkin hieman outoa, että minun pitäisi tehdä tarjous jo aiemmin mallintamistani osista. No tätä kyselyä ei muuten koskaan tullut.

© 17.4.2020

Pikamallinnus

Pikamallinnus tapahtui marraskuun alussa ja paikkana OAMK. Tähän saatan laittaa "konsultin" ottamat valokuvat pikamallinnustilanteesta liitteeksi. (Valokuvaa koskee tekijänoikeus, jolloin valokuvan ottajan nimi pitää mainita.)

Tämän pikamallinnuksen jälkeen tarina vasta kunnolla alkaakin ja menee pahasti väärille raiteille siitä, mitä on asiakkaan kanssa sovittu.

© 18.4.2020

Ja mitä sitä oltiinkaan pikamallintamassa?

Katso täältä.

Tämän OAMK:lla käynnin jälkeen ei nuita pikamalleja ole sitten pahemmin näkynyt missään. Keksintösäätiössä niitä piti esitellä, mutta ne mystisesti katosivat.  ”Konsultin” käteen ne pikamallit kylläkin siellä oamkilla jäivät.

 

Loppuvuosi siinä menikin keksintösäätiön vastausta odotellessa ja sitä vastausta ei ole tähän päivään mennessä kuulunut.

 

Mitähän tälle projektille lopulta tapahtui?

© 18.4.2020

Homma etenee, mutta sovitusta poikkeavasti

Suullisesti asiakkaalle sanottiin ”konsultin” toimesta, että keksintösäätiöstä oli tullut tieto, että ideassa ei ole mitään keksinnöllisyyttä. Mitään dokumenttia asiakas ei saanut useista tiedusteluista huolimatta. Kiertelyä ja kaartelua ja kaikenlaista suullista selitystä kyllä oli tarjolla. Tässä kertauksena mitä siellä keksintösäätiössä oli asian eteen tehty. Tässä muistutuksena, että "konsultin" mukaan hakemus oli jätetty jo aikaisin syksyllä.

Myöhemmin selvisi, että ”konsultti” oli keksinyt jotain uutta ja mullistavaa ja jättänyt patenttihakemuksen omalla nimellään. Patenttihakemuksen sisältö oli tietenkin salaista, ettei siitä voi hiiskua ulkopuolisille. Tästä näette millaisia vastauksia saatiin kun patentin sisällöstä kysyttiin.

Aikanaan tämä hakemus tuli julkiseksi ja koko tapahtumasarja sai uuden juonenkäänteen. 


© 25.4.2020

Aikahyppy vuoteen 2012

Nyt pitääkin hypätä faktoja sisältävässä tarinassa selkeyden vuoksi muutama vuosi taakseppäin ja kaivettiin vanhoja dokumentteja ja kirjanpitoa esiin. Asiakas oli siis tehnyt prototyypin laturista, joka toimi herätevirralla. Eräs sähköalan ihminen, joka ei ole tarinan "konsultti", näki kyseisen laturiproton tuodessaan asiakkaan ostamaa mopoa 2012. Prototyypissä oli ja on edelleen sisäkäyttöön tarkoitettu virtajohto vanhasta patterista, jonka käytöstä tuli hieman palautetta ulkokäyttöönkin suunnitellusta laitteesta. No proto on proto ja niissä käytetään saatavilla olevia tarvikkeita. Prototyyppiin oli kuitenkin ostettu ihan asianmukainen rele elektroniikkakaupasta. Ostotapahtumasta tietenkin löytyy kirjanpidosta kuitteja.

Välikommentti. (Mopon osto taisi sijoittua kevääseen 2012 ja mopoon piti ostaa uusi johtosarja mm. mopoja, kelkkoja, mönkijöitä ja moottoripyöriä korjaavasta liikkeestä oulusta. Yritys ajautui pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin verottajan avustuksella ja yrittäjä omien sanojen mukaan menetti luottotiedot ja firma lopetettiin tai ajettiin konkurssiin muistaakseni saman kesän aikana. Tälläkin välikommentilla on oma paikkansa tässä tarinassa.)

Tässä kuvassa herätevirtalaturin rele ei vedä, koska ladattavaa laitetta ei ole kytketty ja rele ei saa herätevirtaa.

Tässä kuvassa rele vetää, koska ladattava laite on kytketty ja akku antaa releelle virtaa ja koskettimet sulkeutuvat.  Aika yksinkertainen kytkentä, jota piti siellä keksintösäätiössä selvittää. Tuollaisen relepaketin kun laittaisi latureiden sisälle, tulisi niistä hieman paloturvallisempia. Irrallisena tällaista laitetta ja kytkentää vois käyttää monella tavalla tekemään sähkölaitteista turvallisempia, mutta tästä ei kerrota nyt sen enempää.

Miksi sitten asiakas aikoinaan tällaista alkoi miettimään? Oliko sattunut jokin tulipalo vai mitä tapahtui? Mikä oli kimmokkeena koko idean syntymiselle? Miksi asiakas 2012 syksyllä alkoi laittamaan pystyyn nettisivuja, joiden nimeksi oli tulla palovaaraton?

© 1.5.2020

Miksi tuo aikahyppy vuoteen 2012 piti tehdä ja mistä idea syntyi?

Mistä se idea sitten syntyi, jonka uutuus piti siellä keksintösäätiössä tutkia?

Idea koko laturiin tuli 12 voltin akun lataamiseen tarkoitetusta laturista. Kyseinen laturi poltti aina sulakkeen, jos latausjohdot koskettivat toisiinsa. On aika ärsyttävää kun varasulakkeita ei tietenkään löydy palaneen tilalle ja lähin kauppa on 30 kilometrin päässä. Sitten pitää viritellä sulakkeen tilalle yhdestä johdon säikeestä väliaikainen sulake. Jotkut laittavat jopa rautalangan sulakkeen tilalle ja vaaratilanne on valmis.

Oli aika helppoa tehdä laturi, joka toimisi herätevirralla ja lähtisi lataamaan vasta kun latausjohdot laitetaan ladattavaan akkuun kiinni. Tarvittaisiin vain tietyn tyyppinen rele.

Idean syntyhistoria 2.

Idean laturin synnystä on julkisuudessa esitelty hieman toisenlainenkin versio toisen henkilön toimesta. Tähän tarinaan media tarttui kerta toisensa jälkeen tarkistamatta tarinan taustoja. Todellisuudessahan tähän medioissa ja markkinoinnissa esitettyyn syttymissyyhyn ei sitä paloviranomaisen todistusta koskaan saatu ja siihen on syynsä.

PS. Hassuahan tässä lokakuussa 2013 syntyneessä ideassa on se, että tässä tapauksessa idea laturiin oli syntynyt sen jälkeen kun sinne keksintösäätiöön oli tehty se hakemus 12.9.2013. Onkohan näissä päivämäärissä pienoinen ristiriita?

Lähde: Verkkolehti OAMK.

Viimeksi päivitetty 12.5.2014 klo 14:51

Tietotekniikan insinööri taipuu moneksi

Ikävä kyllä toimivaa linkkiä tähän juttuun en saanut, mutta yrittäkää te paremmalla onnella. Tuolta sen jutun pitäisi löytyä. Löytyisköhän sitä jostain muualta?

https://oamk.fi/c5/extra/amk/artikkelit/413

PS.2. Kuulin muuten myöhemmin, että tällä laturi-idealla olisi pokattu joku huomattava tuhansien eurojen rahapalkinto jossakin kilpailussa, joka tietääkseni oli järjestetty OAMK:ssa? Unohdettiinkohan siitäkin kertoa minulle?

Yritin tiedustella useita asioita myös kyseisestä koulusta, mutta sähköposteihini ei vastattu.  

Patenttipommi.

Nyt tulee pienoinen pommi. Patenttia tälle ei lehtijuttuista poiketen todellisuudessa koskaan ollut. Oli vain hakemus. Ideahan oli patentoitu jo ajat sitten joidenkin toisten toimesta.

Patenteista tietävät voivat tutkia patenttihakemuksessa siteerattuja patentteja. Myös keksinnöllisyyttä kuvaava osio voisi hakemuksessa kiinnostaa.


© 3.5.2020

Hieman patentoimisesta.

Patentoimisessa on muutamia vaiheita, joista kannattaa olla tietoinen. PRH eli patentti- ja rekisterihallitus julkaisee patenttikäsikirjaa. Jos patentoiminen kiinnostaa, se kannattaa lukasta läpi.

Alla on linkki PRH:n sivulle, josta taas löytyy linkki ladattavaan patenttikäsikirjaan.

https://www.prh.fi/fi/asiakastiedotteet/2019/P_19676.html

Pari mielenkiintoista kohtaa, joista kannattaa olla tietoinen. Jos et ole keksinnön keksijä tai et ole tehnyt sitä yksin, niin silloin pitäisi hoitaa muutama velvollisuus.

A.2.10 Lausunto oikeudesta keksintöön.

Patenttilain mukaan keksintö kuuluu keksijälle.

Patenttikäsikirjan sivulla 16 on ohjeistus miten pitää toimia, jos patentin hakija ei ole keksinnön keksijä tai ei ole tehnyt keksintöä yksin. Hakijan tulee antaa lausunto siitä, mihin hän perustaa oikeutensa keksintöön. Lausunnossa voidaan ilmoittaa, että keksintö on siirtynyt hakijalle esim. työsuhdekeksintönä, sopimuksella tai perintönä. Oikeus keksintöön voidaan osoittaa myös keksijän allekirjoittamalla siirtokirjalla.

Yllä kirjoitetussa tositarinaan liittyvässä tapauksessa tällaista lausuntoa tai siirtokirjaa ei ole ainakaan allekirjoittaneen toimesta tehty.

B.2.3.1. Väite paremmasta oikeudesta keksintöön.

Patenttikäsikirjan sivulla 28 on selostettu väitteestä. Joku voi tehdä väitteen paremmasta oikeudesta keksintöön, jos hakijan oikeus keksintöön on epäselvä. Luin jostakin lehtijutusta, että keksinnöstä on tullut riitaa jonkun kanssa. No riitaa ei ainakaan ollut minun kanssa.

Laskukin jäi maksamatta.

Itse olisin ollut tyytyväinen, että minulle maksetaan vain tekemästäni alkuvaiheen suunnittelutyöstä lähettämäni lasku ja vastataan muutamaan esittämääni kysymykseen, mm. siihen, missä yhteyksissä yritykseni on mainittu?

Lasku oli erittäin kohtuullinen nelinumeroinen summa.  Lasku luvattiin maksaa jo aiemmin, mutta sitä ei kovasta lupauksesta huolimatta maksettu. Unohdettiinkohan siellä kertoa laskujen hyväksyjälle, että tuotekehitystä tapahtui ja lasku on jo aiemmin luvattu hoitaa pois, kun rahaa tulee? Miksihän tätä laskua ei hoidettu alunperin Tekesistä, nykyiseltä Business Finlandilta saaduilla rahoilla? Nehän on juuri tuotekehitykseen suunnattua avustusta?

https://tietopankki.businessfinland.fi/anonymous/extensions/MaksettuRahoitus/MaksettuRahoitus.html

PS. Olipa muuten mukava kustantaa laturin alkuvaiheen tuotekehitystä omilla säästöillä ja jouduinpa ottamaan yhdessä vaiheessa näiden katteettomien maksulupausten vuoksi 10 tonnin lainankin Finnveralta paikkaamaan kassavajetta.© 10.5.2020

Salassapitolausekkeen sisältävät piirustukset

On aika mielenkiintoista, että yritykseni salassapitolausekkeen sisältäviä piirustuksia löytyy jopa venäläiseltä nettisivulta tai joukkorahoituskampanjaan liittyvästä videosta. Tässä videosta otetussa kuvakaappauksessa näkyvä alkuperäinen piirustus. (Laitoin piirustuksen ylösalaisin, jotta voitte helpommin verrata sitä tuohon kuvakaappauksessa näkyvään piirustukseen.) Missä muualla niitä on esitelty? Business Kitchenissä? Löytyykö niitä Business Finlandin tai ELY:n arkistoista tai muualta, josta on rahaa idealle haettu ja saatu? Mainitaanko yritykseni nimi luvatta jossakin hakemuksessa tiimin jäsenenä? Onkohan tämä pikamalli tuttu yllä mainitsemissani paikoissa? Juuri samalla STL-tiedostolla mallinnettiin pikamalli OAMK:ssa. Pikamalli tosin katosi mystisesti.

Erään kerran kun piirustuksiani alkoi esiintyä julkisuudessa, kritisoin asiaa. Sanoin, että ette voi käyttää piirustuksiani ilman sopimusta ja niissä näkyy kaiken lisäksi salassapitolauseke. Vastaus oli aika hassu: olen heikentänyt kuvan laatua ja nimestä ei saa selvää.

Oliko piirustusten salassapitolauseke peitetty vai muutettu, jos niitä on esitelty yllä mainituissa paikoissa? Asioiden selvittäminen onkin vaikeaa, koska tiedusteluihini ei haluta vastata. No onhan se ihan ymmärrettävää, koska vastaan tulee yrityssalaisuudet.

Sopimusluonnos

Millaisella sopimuksella olisin ”antanut ideani” ja salassapitolausekkeella varustetut piirustukseni käyttöön? No minulla oli aika reilu sopimusluonnos olemassa, mutta siihen ei jostain syystä tartuttu. Idean eteenpäin vieminen yhteisenä eli 50/50 jako ei näköjään kelvannut. Koko suullisesti sovittu tapahtuma kädenpuristuksineen on varmaan tuhoutunut erään henkilön muistista, mutta ei minun päivämäärällä varustetusta muistiinpanostani. Eivätkä asiat katoa myöskään sähköposteista. (Vasemman käden sormien pitäminen ristissä ei toimi yritysmaailmassa. Ehkä lapsena leikkiessä sillä kumottiin annettu lupaus, mutta aikuisten maailmassa se ei toimi.)

Muistiinpanoni päivämäärä sijoittuu alkusyksyyn 2013, joka taas on aiemmin, kuin erään henkilön julkisuuteen keksimän idean päivämäärä.

Oliko siis tapahtunut jo jotain peruuttamatonta selkäni takana, koska sopimuksen allekirjoittamiseen ei koskaan löytynyt aikaa syksyllä ja loppuvuodesta 2013? Tämä sopimuksen luonti olisi tapahtunut lakimiehen toimesta.

Näkymätön vihollinen

Tässä monivaiheisessa ja vuosia kestäneessä tarinassa on riittänyt tapahtumia. Viimeisin tapahtuma on tieto, että jostain syystä tarinaan liittyvä yritys laitettiin selvitystilaan ja haettiin konkurssiin. Itse yhtenä velkojana sain tiedon loppuvuodesta, että konkurssi raukeaa varojen puutteeseen. Onpa siellä ollut kassa sitten aika tyhjä. No tämä konkurssin raukeaminen tarkoittaa sitä, että jatkotoimenpiteiden tekeminen on hyödytöntä yritystä vastaan, jota ei ole enää olemassa ja sijoittajat menettivät lopullisesti rahansa.

Murheellinen tarina

Tästä linkistä näette erään toisen murheellisen tarinan, jossa yrityssalaisuudet piirustuksineen lähtivät potkut saaneen työntekijän matkaan.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/03/11/katkeruuden-tunteelle-ei-oikeastaan-anna-valtaa-tyontekija-vei-mukanaan

Mitäs nyt? Mitä seuraavaksi tapahtuu? En tiedä sitä tällä hetkellä itsekkään. Joskus olen kuullut erään itseään viisaana pitävän ihmisen sanoneen, että kirjoittaminen helpottaa. Se muuten pitää paikkansa. Tämä taakka josta olette saaneet tähän mennessä lukea, on ollut sietämättömän raskas ja kestänyt liian kauan. Kaikki mitä tiesin, oli vaan pidettävä pimennossa. En kuitenkaan voinut asioita kertoa aiemmin, koska vastapuolella oli kuitenkin jo miljoonayritys sijoittajien ansiosta ja sellaisen kanssa "tappeleminen" ei Tmi yrittäjältä yksinkertaisesti onnistu.

Itse olen usein sanonut: totuus sattuu. Pitäneekö paikkansa?

Jatkuu…